BLACK FRIDAY: -10% OP ALLES!

BLACKFRIDAY

⭐⭐⭐⭐⭐ 4,3 uit 14.200+ beoordelingen

Verschillende soorten hout: wat is wat?

Verschillende soorten hout: wat is wat?

Houten meubelen kun je behandelen met een lak, was, olie, of een speciaal ontworpen onderhoudsproduct. 

Trend van het moment

Een industriële (eetkamer) tafel kenmerkt zich door het gebruik van stoere en robuuste materialen. Meestal vormen metaal en hout de juiste combinatie om een industriële look te creëren. Een houten tafelblad gaat heel mooi samen met een natuurlijk interieur. De stalen poten zorgen voor het industriële en massieve gevoel. Niet alleen het zojuist beschreven model, echter ook een model compleet van hout met stalen elementen of juist een complete tafel van staal gaan perfect samen met de hedendaagse industriële trend. Wij richten ons in deze blog op de verschillende houtsoorten.

Mangohout

Mangohout is een houtsoort die de laatste jaren enorm populair is geworden. Het hout van de Mangoboom wordt gebruikt voor meubelen wanneer de boom is gestopt met het geven van vruchten. Voor Mangoplantages is de boom bij het niet meer geven van vruchten waardeloos geworden. De boom wordt op dat moment gekapt en kan het hout voor productie van meubels gebruikt worden. De gekapte bomen worden vervangen voor nieuwe bomen: Duurzaamheid ten top!

Mangohout kan qua uitstraling en structuur niet vergeleken worden met een andere houtsoorten zoals Teak of Eiken. Door de drukke houtprint is ieder Mango product nog unieker dan men gewend is van andere houtsoorten. Hoewel de basis van het Mangohout altijd gelijk is, kunnen er kleurschakeringen voorkomen en is het ene tafelblad afwijkend van het andere. Mangohout kan een gele uitslag hebben wat toebehoort aan het product. Het kan dus voorkomen dat je een eettafel hebt staan zonder gele schakeringen en een TV-meubel met gele schakeringen. Dit kan komen door de behandeling van het meubel, maar ook door bijvoorbeeld het gebied waar het vandaan komt. In een vochtiger gebied groeit een boom anders dan in een droger gebied, wat bij de Mangoboom uitwerking op kleur heeft.

De Mangoboom groeit in een korte periode erg hoog en heeft vaak een flinke diameter. Daardoor is de Mangoboom uiterst geschikt voor de meubelindustrie. Mangohout is zo populair geworden dat men dit nu ziet als een belangrijk materiaal van de toekomst. Mangohout is momenteel het best verkochte houtsoort in Nederland en dan voornamelijk bij eettafels en salontafels. Onze Mangohouten producten zijn via de volgende link te vinden: Mango producten

Voordelen
- Duurzaam
- Weinig onderhoud nodig
- Robuuste en sierlijke uitstraling
- Kwalitatief sterk hout
- Uniek door oneffenheden

Nadelen
- Kan oneffenheden bevatten
- Kleur is niet altijd egaal

Eikenhout

Eikenhout is een van de meest bekende houtsoorten. In Nederland is de boom ook erg bekend. In vrijwel elk bos staan Eikenbomen. Het hout is sterk en hard en wordt veel gebruikt voor meubelen. Eikenhout heeft een rustieke en robuuste uitstraling. Het wordt veel gebruikt voor moderne meubelen.

Eiken groeien in diverse gebieden. Het klimaat bepaalt de kwaliteit van het Eikenhout. Zo is Siberisch Eikenhout sterker dan Eikenhout uit veel andere regio's. Dit komt door de enorme koude temperaturen in Siberië waardoor de Eik langzaam in omvang groeit. De boom wordt hierdoor steviger en het hout dus harder.

Onze Eikenhouten producten zijn via de volgende link te vinden: Eiken producten

Voordelen
- Duurzaam en slijtvast
- Eikenhout is erg hard, het kan dus prima tegen een stootje
- Eikenhout is gemakkelijk te combineren met verschillende stijlen door zijn natuurlijke kleur en uitstraling (tijdloos ontwerp)

Nadelen
- De prijs (door de schaarste is het hout duurder geworden)
- Niet geschikt voor water (Eikenhout kan wegrotten als het onbehandeld is en constant onder water staat)
- Lastiger te combineren met industriële inrichtingen.

Acaciahout

Acaciahout is een warme en duurzame loofhoutsoort die al ruime tijd gebruikt wordt voor meubels. De prachtige kleurschakeringen, de mooie vlamtekeningen in het hout en natuurlijk de uiterst warme kleur maakt Acaciahout onderscheidend van andere houtsoorten. Ieder Acacia product is uniek en karakteristiek.

Acacia is dicht en hard hout, niet erg buigzaam en daardoor ook wat lastiger om te bewerken. Meubels van Acaciahout voelen zwaar en massief aan en zijn daarom een pronkstuk in ieder verblijf! Daarnaast blijft Acacia bijzonder lang mooi.

Onze Acacia houten producten zijn via de volgende link te vinden: Acacia producten

Notenhout

Amerikaans notenhout wordt ook wel walnoten of black walnut genoemd. Deze bomen groeien in het oosten van Amerika. Deze soort heeft in vergelijking met de Europese soorten een donkerder afwerking. Het is een zachte houtsoort die zich makkelijk laat bewerken. Dit kan een nadeel zijn: pas tijdens gebruik op voor deukjes.

Voordelen
- Makkelijk te bewerken.
- Rechte nerf.
- Luxe uitstraling.

Nadelen
- Notenhout is zacht hout. Pas op voor deukjes!
- De prijs: door de schaarste is het hout duurder geworden.

Beukenhout

Beukenhout wordt in Nederland veel gebruikt. Het is erg hard en splintert bijna niet. Het hout heeft een licht bruine kleur, soms met een rode gloed. Beukenhout heeft een gelijke nerf en structuur.

Voordelen
- Goedkoop.
- Gelijke nerf en structuur.

Nadelen
- Kan snel vergelen.

Esdoorn

Esdoornhout, ook wel Ahorn, is een loofsoorthout afkomstig uit Europa of Amerika. In Amerika wordt het ook wel Maple hout genoemd. Het hout is lichtgeel en heeft hele fijne nerven. Deze soort wordt vaak gebruikt voor meubels omdat dit de hardste houtsoort is.

Voordelen 
- Zeer harde houtsoort.
- Fijne nerven.
- Geen noesten.

Nadelen
- Kan verkleuren door licht.

Teak

Teakhout is afkomstig van loofbomen uit de tropen. Teak is lichtbruin tot goudbruin van kleur en kan door zonlicht donkerder verkleuren. Door de oliën in het hout voelt het glad en zacht aan. Dit hout ziet er door de verkleuringen erg stoer uit.

Voordelen
- Stoer.
- Natuurlijk.
- Stevig.

Nadelen
- Zwaar.
- Kan verkleuren.


Onze Teak houten producten zijn via de volgende link te vinden: Teak producten.

Vorige Volgende