⭐⭐⭐⭐⭐ 4,3 uit 14.200+ beoordelingen

Wat is kunstleer?

Wat is kunstleer?

Wanneer je bij ons op de webshop kijkt zie je veel meubels met kunstleer. Kunstleer heeft verschillende benamingen. Zo zijn PU-(kunst)leer, imitatieleer, leatherlook of faux-leer je misschien bekend. Eigenlijk zegt de naam het al: kunstleer is kunst, immitatie, namaak. Het is dus (vaak!) geen echt leer. En dat heeft zijn voor- en nadelen. 

Voordelen kunstleer ten opzichte van echt leer:

  • Diervriendelijk
  • In sommige gevallen niet vochtdoorlatend (bij een vervaardiging uit PVC of PVC/PU)
  • In sommige gevallen ademend (bij vervaardiging uit PU met microporeuze structuur)
  • Makkelijk(er) in onderhoud
  • Makkelijker schoon te houden
  • Neutraal in geur (ten opzichte van echt leer)
  • Vormvast
  • Kleurvast (wel kwetsbaar in zonlicht)
  • Goedkoop

Nadelen van kunstleer ten opzichte van echt leer:

  • Minder duurzaam dan echt leer
  • Kan "goedkoper" aanvoelen
  • Gevoeliger voor slijtage dan echt leer
  • Houdt warmte vast (kan ook een voordeel zijn) 

Kunstleer bestaat uit een kunststof die is aangebracht op een stuk textiel. Daarom zijn er veel mogelijkheden in kleuren, structuren, patronen en vormen. De ontwikkeling van kunstleer gaat altijd door. Tegenwoordig zijn er veel kunstleren die een ademende werking hebben en moeilijk van echt te onderscheiden zijn. Deze kunstleren zijn vaak vervaardigd uit polyurethaan (PU) met een micoporeuze structuur. Kunstleren die geen vocht opnemen zijn vaak vervaardigd uit PVC of een combinatie van PVC en polyurethaan.

Zoals in de eerste alinea is kunstleer vaak geen echt leer. Het is wel mogelijk dat er een laagje polyurethaan op een splitleder onderlaag wordt gespoten. In dat geval is kunstleer ook een beetje echt. Wat je met het oog ziet is kunst.

Wat is PU leer?

PU is een afkorting voor polyurethaan. Dit materiaal wordt aangebracht op een ondergrond, die van textiel kan zijn, maar ook van bijvoorbeeld splitleer (zie blog Wat is leer? voor de uitleg van splitleer). 

Is kunstleer net zo goed als echt leer?

Dat ligt eraan! Waar wil je het voor gebruiken? Heb je kinderen en knoeien ze (of knoei je zelf nog wel eens)? Wil je de kans op kringen verkleinen? Dan kun je beter voor kunstleer gaan. Dit materiaal is makkelijker af te nemen en minder kwetsbaar voor kringen dan echt leer. Daarnaast is kunstleer een stuk beter voor de portemonnee dan echt leer ;-).

Wat is skai?

Skai is een merknaam uit 1958 van het Duitse bedrijf Konrad Hornschuch AG. Dit bedrijf produceerde kunstleer onder de naam skai (met kleine letter). Skai werd in de loop der jaren een soortnaam, net zoals Luxaflex dat is geworden voor raambekleding. Als je op zoek bent naar skai meubels, dan bedoel je dus waarschijnlijk kunstleren meubels. Daarmee kunnen wij je dus gewoon helpen.

Waarvoor is kunstleer geschikt?

Je kunt kunstleer voor diverse doeleinden gebruiken. Bij Dimehouse gebruiken we kunstleer voor de bekleding van onze meubels. Hiervoor is kunstleer zeer geschikt. Kunstleer gaat, bij normaal gebruik, lang mee. Naast meubels kan kunstleer voor vele doeleinden worden gebruikt. Denk aan bijvoorbeeld schoenen, jassen en handtassen. PU wordt ook gebruikt in auto's voor het interieur, of in schoenzolen.

Hoe moet je kunstleer onderhouden?

Kunstleer hoef je in principe niet te behandelen. Wel kun je de levensduur van kunstleer verlengen met deze tips:

  • Hou kunstleer droog. Kunstleer is normaal gesproken soepel en daardoor elastisch. Als vocht op kunstleer opdroogt kan de toplaag hard worden. Als dit gebeurd kan het op den duur gaan scheuren. En dat wil je natuurlijk niet!
  • Behandel kunstleer niet met bijtende reinigingsmiddelen, maar met een licht vochtige doek. Nogmaals: maak het kunstleer daarna even droog.
  • Het is mogelijk kunstleer te behandelen met een speciale spray. Na de behandeling zit er een dun onzichtbaar laagje op het meubel, waardoor je extra bescherming hebt.
  • Zonlicht zal altijd iets verkleuring meebrengen. Hou kunstleer (en vrijwel ieder andere meubelstoffering) uit langdurige zon. 

Ben jij eruit en ga je voor kunstleren meubels? Bij Dimehouse helpen we je graag verder. Bekijk onze webshop voor onze kunstleren meubels!

Ga naar Eetkamerstoelen

Ga naar Barkrukken

Ga naar Fauteuils

Vorige Volgende